“Met de app maken we het corso toekomstbestendig”
Vraag niet meer naar de papieren programmaboekjes bij de ingangen van het corso. Zoek vanaf nu gewoon naar een QR-code op een van de spandoeken in Sint Jansklooster en scan deze met de camera op je telefoon. Je zult dan direct naar de Play Store of App Store geleid worden om onze gloednieuwe corsoapp te downloaden. Eigenlijk gewoon het papieren programmaboekje, maar dan online. Roel van de Zweerde, voorzitter van de PR-commissie, vertelt over het hele proces en idee achter deze Corso Klooster app.
Nu de laatste plooien zijn gladgestreken is het dan zover: de corsoapp is officieel. Het is alweer ruim tweeëneenhalf jaar terug dat Roel van de Zweerde en Egbert Lassche voor het eerst een idee van een corsoapp opperden. Na een periode van onderzoeken en afwegen, werd dit jaar marketingcommunicatiebureau Active Creations – merksponsor van het corso – ingeschakeld voor de ontwikkeling. “Het hele proces van uitdenken en ontwikkelen was een investering. Maar omdat de kosten van het programmaboekje wegvallen, verdienen we de app al in en paar jaar terug”, vertelt Roel.
Duurzaamheid
“Toen wij destijds met het idee kwamen, werd er al voorzichtig gesproken over duurzaamheid. Met de app wilden we daarop inspelen. Het programmaboekje is altijd goed gebruikt, maar het hoeft niet per se een papieren boekje te zijn. De inhoud kan ook prima gedigitaliseerd worden en dan gebruik je een stuk minder papier.”
Praktisch
De komst van de app heeft dus hoofdzakelijk een duurzame reden, maar ook de praktische kant heeft veel invloed gehad. “Het programmaboekje moest altijd al ruim van tevoren klaar zijn, maar soms veranderde er wat en konden wij dat niet meer aanpassen. Dat is gewoon niet handig. Daarnaast wist je ook nooit hoeveel boekjes je precies nodig had, dus je had er altijd te veel of te weinig. Buitenlandse bezoekers hadden er ook niks aan, want het was alleen in het Nederlands. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Met de app lossen wij dit allemaal op.”
Interactiever
De app heeft daarnaast ook meer functionaliteiten en er kan interactiever gewerkt worden. “Tijdens de maquettepresentatie werden de foto’s van de maquettes direct op de app geplaatst, dit ga je ook krijgen met het corso. De bezoekers van het avondcorso moeten even de app downloaden en dan zien ze al de foto’s van het middagcorso erop staan. Dat zijn natuurlijk dingen die anders nooit mogelijk waren. Een ander voorbeeld: het parkeren. Mensen kunnen vanaf hun parkeerplaats de weg zoeken naar hun tribune in de app. Of als er calamiteiten zijn, dan kunnen wij dat direct via een pushmelding iedereen laten weten. Met de app kunnen wij de bezoekers makkelijker en sneller van informatie voorzien en dat is nodig in de huidige tijd.”
Toekomstbestendig
Meegaan met de tijd en afscheid nemen van een oubollig imago, zijn ook argumenten om voor een app te kiezen. “Veel mensen hebben toch nog het idee dat een corso een oubollige bloemetjesparade is… Dat is het natuurlijk totaal niet! Dat willen wij mensen laten zien. Een app is dan veel meer van deze tijd. Als ik een programmaboekje geef aan iemand van achttien jaar, dan wordt er niks mee gedaan. Een app wordt wel gebruikt, denk ik.”
Roel beseft ook dat een app zeker niet voor iedereen handig zal zijn. Desondanks is de stap bewust genomen. “Gezien de functionaliteiten die vele malen hoger liggen dan bij een boekje, hoop ik dat mensen het toch gaan waarderen. Als immaterieel erfgoed is het ook onze taak om toekomstbestendig te worden en dit gaat ons daarbij helpen.” Aankomend corso zal nog vooral gaan om proefdraaien en kijken wat er aangepast moet worden. “Dan nemen we dat volgend jaar weer mee en dan gaat de app alleen maar in kwaliteit omhoog.”