“Het berekenen van het aantal dahlia’s is een bult rekenwerk”
In het voorjaar geven alle corsogroepen een eerste schatting door aan de corso-organisatie van het aantal dahlia’s dat nodig is voor hun corsocreatie. Begin augustus wordt dit dan omgezet in een definitieve lijst aan de bloemencommissie. In deze lijst staat niet op de komma nauwkeurig hoeveel bloemen je van elk soort nodig hebt, maar wel om hoeveel kisten het gaat. Aron Driesen van corsogroep Forza legt uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
“Die schatting in het voorjaar maak je aan de hand van de maquette. Maar het komt dan allemaal niet zo nauw hoor, daarom heet het ook een schatting.”
Nattevingerwerk
Voordat je kunt berekenen hoeveel bloemen er op een wagen gaan, moet je eerst de oppervlakte van de wagen weten. Het berekenen van de oppervlakte van de wagen gebeurt and van de maquette. Oppervlakte bereken je meestal door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte, maar hier is dat toch anders, zegt Aron. “Je moet de lengte en hoogte van de maquette hebben en daarna moet je er dingen afhalen, maar dat is wel lastig. Op een wagen zitten allemaal rondingen, hoekjes, ditjes en datjes en daar moet je allemaal rekening mee houden. Alles apart berekenen is niet te doen, dus het is een beetje nattevingerwerk.” Als er dan een schatting is gemaakt van de totale oppervlakte van de maquette, moet de daadwerkelijke oppervlakte nog berekend worden. Dit moet gedaan worden met de schaal van de maquette. Stel de maquette is gebouwd met een schaal van één op tien, dan wordt twee centimeter op de maquette twintig centimeter in het echt. En zo wordt de oppervlakte van de maquette ook berekend naar de daadwerkijle oppervlakte.
0,8
De oppervlakte van de wagen is duidelijk, of tenminste de schatting ervan. Nu is het de kunst om van hieruit naar het aantal bloemen te gaan. Wel zo handig dat hiervoor gewoon een factor bestaat. “Waar je ongeveer vanuit kan gaan, is dat je het aantal vierkante meters met 0,8 moet delen en de uitkomst is het aantal kisten vol dahlia’s dat je ongeveer nodig hebt.” Het getal 0,8 komt van het percentage dat je van een kist gebruikt op die oppervlakte, dit is namelijk ongeveer 80%. Hoeveel bloemen er in een kist gaan, is afhankelijk van de soort dahlia. “Je hebt grote dahlia’s, zoals de Arabische Nachten en kleine, zoals de White Aster. Van een grote soort gaan er ongeveer 350 bloemen in een kist en van de kleine soorten gaan er ongeveer 500 in een kist.”
Opdelen in objecten
Begin augustus is dan het moment dat je de wagen nogmaals gaat opmeten. Klopt het wat er in het voorjaar verwacht werd? “Dat opmeten doe ik altijd per object. Als je de onderkant van de wagen ziet, zijn dat allemaal blokken en dat is makkelijk opmeten. De rest van de wagen is een grote stier en die verdeel je in objecten, hoofd, staart, voorste deel lichaam, achterste deel lichaam en de poten. Al die onderdelen ga je dan langs met de rolmaat om de vierkante meters te berekenen. Hier komt dan nog wel wat inzicht bij kijken, want onze stier heeft allemaal ronde stukken en verdikkingen en daar gaan meer bloemen op.” Ook hier is een groot deel op gevoel en inzicht. “Alles helemaal precies nameten is te veel werk, dan ben ik een week bezig.”
Verschillende kleuren
Het totaalaantal bloemen staat dan nu op papier, wat rest zijn alle verschillende kleuren en soorten dahlia’s. Van elke dahliasoort moet het aantal kisten duidelijk worden. “Neem bijvoorbeeld weer die blokken onderaan. Die zijn over het algemeen oranje, maar die pijl is geel met wit. Ik denk dan bij mezelf: van het onderste stuk is ongeveer 30% geel en 10% wit. Dit percentage haal je dan van het totaal van de oranjes af en je zet het neer bij geel en wit.”
Ook Forza heeft haar eigen bloemenland en daar maken ze dan ook veel gebruik van. “De jongens van het bloemenland geven aan hoeveel kisten dahlia’s ze per soort van het eigen veld kunnen afhalen en dat kan ik dan nog even van de definitieve lijst afhalen.”
Marge
Iedere corsogroep neemt wel een bepaalde marge mee in haar definitieve lijst van het aantal kisten. Je wilt namelijk niet te veel en niet te weinig hebben. “Per jaar kunnen de groottes van de dahlia’s verschillen door het weer of je hebt een knipwerk, waardoor je een deel van de bloem wegknipt. Je bestelt daarom altijd iets meer dan nodig. Maar ook niet te veel, want dat kost onszelf alleen maar geld.”
Al met al is het dus “een bult rekenwerk” en ook de corsobouwers van Forza hoeven zich niet te vervelen; met een dikke 200.000 bloemen is er nog genoeg werk te verrichten in de laatste weken.