In de wereld van het corso bestaan er verschillende type wagens. Een theaterwagen is hier één van. Er is veel figuratie aanwezig en hele choreografieën worden ingestudeerd. Er zijn dan ook meerdere oefenavonden nodig om alles goed te laten verlopen, de naaimachines werken overuren om alle kleding te naaien én soms wordt er zelfs tekst of een lied ingestudeerd. Kortom, figuratie geeft het corso nóg meer artistieke waarde.
Alliance heeft dit jaar met hun ‘Rattenvanger’ weer zo’n echte ‘theaterbak’ te pakken. Gerike, Hennique en Sanne zijn onderdeel van de groep dat bij Alliance het theater mag bedenken dit jaar. Een belangrijke taak waarbij er goed wordt gelet op kleding, verhaal en opbouw.
Typische Alliance figuratie
De figuratie is bedacht in samenspraak met de ontwerpers van de wagen. Een aantal brainstormavonden waren genoeg om tot een plan te komen. Heel veel wilden Hennique, Gerike en Sanne nog niet kwijt over dit plan. Hennique vertelt: “We bouwen een rattenvanger. De ratten die hij vangt, dat wordt onze figuratie. Hier hoort natuurlijk kleding, muziek en choreo bij.” Volgens Gerike wordt het een typische Allaince figuratie. “Het is wel vergelijkbaar met onze wagens ‘Azteekse Krijgers’ en ‘Marionetten’. Daar was de figuratie ook speels en uitpakkend. Automatisch wordt de wagen dat dan ook.” In totaal oefenen de figuranten zes keer tot het moment suprême. “Er zitten een paar stukjes in die de figuranten moeten herkennen. Dat vergt natuurlijk wat oefening”, aldus Hennique.
Kleding
Ook de kleding wordt helemaal zelf gemaakt. Niet twintig rattenpakken via feestkledingwinkel.nl dus. “We wilden geen stoffige ratjes hebben, dat paste namelijk niet bij ons idee. Daarom maken we de pakken en de maskers helemaal zelf. Uiteindelijk denk ik wel dat mensen verrast gaan zijn over hoe onze figuratie eruit komt te zien”, vertelt Gerike.
Verhaal
“Bij sommige wagens heeft figuratie geen meerwaarde”, vertelt Sanne. “Het moet wel echt een toevoeging hebben aan de wagen, anders doet figuratie juist afbreuk. Een aantal jaar geleden bouwden we de wagen ‘Stekelig’. Dit was een wagen waarbij figuratie onnodig was en het een hinderlijk plaatje was geweest als we dit wel hadden gedaan”, vervolgt ze haar verhaal. “Als de wagen op zichzelf al genoeg zegt en het verhaal komt over dan voegt figuratie er niet altijd wat aan toe en vice versa”, vult Hennique haar aan.
Het verhaal van de wagen overbrengen is essentieel, maar er zit wel verschil in de moeilijkheidsgraad. Bij sommige wagens is het verhaal voor de hand liggend en bij andere moet je wat verder zoeken. “Bij Rattenvanger is het verhaal dat we vertellen natuurlijk heel logisch. Bij ‘Azteekse Krijgers’ was dit weer lastiger. Het verhaal om de wagen heen lag nog helemaal open. Je bent dus heel afhankelijk van het ontwerp”, aldus Sanne.
Opbouw en muziek
Ook is het belangrijk dat er een bepaalde opbouw en climax in muziek en figuratie zit. “Er moet wat gebeuren in de muziek waar je met de figuratie op in kunt spelen. Die connectie is erg belangrijk”, zegt Sanne. Gerike haakt in “De wagen ‘Marionetten’ is wel een goed voorbeeld. In eerste instantie zie je vijf hangende poppen die niet bewegen en op een gegeven moment bouwt de muziek op. Op het toppunt van de muziek beweegt alles door de figuratie. Die opbouw én die climax is waar je naar op zoek gaat.”
Vrijdag
Hennique, Gerike en Sanne hebben alle drie heel veel zin in vrijdag! Hennique: “De saamhorigheid op de vrijdag vind ik het mooist. Het drukke gepraat over hoe alle wagens eruitzien. Foto’s van alle wagens die binnen no time het hele dorp doorgaan. Die vrijdag is echt geweldig.”
Het is vrijdag 19 augustus om 09:00 uur in de ochtend wanneer de eerste figuranten van Alliance de schmink ingaan. Het belooft een hectische ochtend te worden, waarin alle figuranten klaar worden gestoomd voor het grote moment om 14:00 uur en dan is het hopen dat al die moeite wat moois gaat opleveren. “Mijn collega’s verklaren mij al een paar maanden voor gek. Maar goed, het corso is niet veel anders dan voetbal of een andere hobby. Het is alleen wat extremer”, lacht Gerike.