Ervaren overlast biomassacentrale Icebear aan de Dolderweg in Steenwijk
Geacht College,
Al sinds de bouw is de energiecentrale aan de Dolderweg in Steenwijk een besproken onderwerp en heeft ook al voor veel discussie gezorgd. CEO Halbe Pomper zei woensdagavond 7 september jl. dat hij zich realiseert dat het bedrijf Icebear onder een vergrootglas ligt. Maar als de overlastbeperkende maatregelen uitgevoerd worden in het tempo dat Icebear dit doet is de reactie van omwonenden dat ze er helemaal klaar mee zijn en dat Icebear dicht moet goed te begrijpen. Alle maatregelen die aangekondigd of uitgevoerd worden zijn slechts een pleister die het bloeden moet stelpen.
Icebear, een biomassacentrale die houtsnippers verbrand en omzet in groene energie, in elektriciteit, in heet water voor thermische onkruidbestrijding en nu restwarmte gebruikt voor de productie van palletklossen. En met het enthousiasme waarmee de woordvoerder van Icebear het bedrijf woensdagavond 7 september presenteerde krijg je de indruk dat het op deze efficiënte wijze omgaan met energie garant staat voor een heel goed businessmodel.
Maar van alle aanwezigen was er niemand geïnteresseerd in de efficiëntie en het businessmodel van Icebear. Deze aanwezigen waren er gekomen met hun zorgen. Zorgen over hun gezondheid, zorgen over de slapeloosheid veroorzaakt door de geluidsoverlast en zorgen over de stofoverlast die ontstaat bij het door Icebear gevoerde proces.
En de woordvoerder van Icebear legde uit wat ze gedaan hadden en wat ze nog meer wilden doen om de overlast tegen te gaan. Maar ook daar had niemand interesse in. Het moet niet tegengegaan worden, het moet worden weggenomen. Leg die biomassacentrale dan stil. Het gaat over onze gezondheid riepen enkele aanwezigen. Maar stilleggen was geen optie volgens de woordvoerder van Icebear want er moest uiteraard wel geld verdient worden om de gedane investeringen terug te verdienen.
Icebear heeft om de stofoverlast tegen te gaan een tijdelijke maatregel genomen in juni en verwacht eind oktober/medio november een structurele maatregel uit te voeren met groot filterdoek waarmee men verwacht ruim onder de norm te blijven. Maar verder dan de hoop en verwachting uitspreken dat de stofoverlast hierdoor ruim onder de norm blijft kwam de woordvoerder van Icebear niet. Er is geen enkele zekerheid te geven hoe de andere componenten in de fabriek op dit filter zullen reageren en de levertijd is ook niet zeker omdat veel fabrikanten problemen hebben met het verkrijgen van grondstoffen. Het blijft slechts bij een pleister op de wond.
Na de plaatsing van het filter worden er smallere buizen geplaatst van de droger naar het filter waardoor de verwachting is dat er minder geur zal ontstaan en wanneer de luchtsnelheid uit het filter lager wordt is de verwachting dat dit minder geluid geeft.
In het onderzoek van Icebear om het geluid te reduceren zijn de belangrijkste bronnen opgespoord. Dit is o.a. de luchtwasser op de schoorsteen en op 25 augustus is er een demper op de schoorsteen geplaatst welke zorgt voor een demping van het geluid met ca. 35 dB (500Hz). De woordvoerder van Icebear meldt dat 3 dB in dit bereik een halvering is van de geluidsdruk die omwonenden ervaren. Helaas is deze schoorsteen maar een klein radertje in deze hele biomassacentrale en is het effect op het geheel beperkt. Helaas dus maar een klein pleistertje.
Er zijn 6 ventilatoren die afgeschermd worden tussen 13 juli en 9 september, 3 zijn inmiddels gereed en dit geeft een geluidsdemping van minstens 7 dB per ventilator. Helaas is dit ook maar een klein radertje in het geheel en blijft het effect beperkt.
De cycloon is ingepakt tussen 13 en 20 juli 2022 en ook hierdoor wordt het geluid met minstens 7 dB gedempt. Maar helaas voor de omwonenden die overlast ervaren is de invloed hiervan op het gehele maar beperkt wat enkele aanwezigen in de zaal ook duidelijk maken. Opnieuw een pleister.
Er werd ook nog ingegaan op geuroverlast mogelijk veroorzaakt door formaldehyde. Icebear geeft aan dat het een stof is waarvan vermoed wordt dat deze bij lange blootstelling aan hoge concentraties kankerverwekkend is en dat er daarom erg strenge regels gelden voor de uitstoot van formaldehyde.
In Nederland valt formaldehyde onder de zeer zorgwekkende stoffen (zzs). Dat zijn stoffen waarvan onomstotelijk vaststaat dat ze een gevaar vormen voor de gezondheid van mens en dier of voor de natuur. Organisaties die dergelijke stoffen uitstoten zijn wettelijk verplicht de emissies zo snel mogelijk en zo ver mogelijk terug te dringen. Het veroorzaken van steeds meer zzs-uitstoot is streng verboden in de Wet milieubeheer.
De woordvoerder van Icebear refereert daarom nog even aan de lekkage bij de DuPont-fabriek in Dordrecht in 2016. Maar dat is niet het enige probleem met formaldehyde. Ook in Dalfsen hebben enkele weken geleden de bewoners van zestien appartementen het dringende advies gekregen van hun verhuurder en de GGD IJsselland hun woning te verlaten vanwege een te hoge concentratie formaldehyde. En onlangs haalde Schiphol – als de grootste uitstoter van deze kankerverwekkende stof in ons land – nog het nieuws nu blijkt dat formaldehyde veel schadelijker is dan eerder gedacht.
Wij hebben de volgende vragen aan het College:
- Hoe kijkt u als College aan tegen de overlast die omwonenden van de biomassacentrale Icebear aan de Dolderweg in Steenwijk ervaren?
- Sinds wanneer bent u in contact met de GGD en de Omgevingsdienst IJsselland over de stofoverlast, de geluidsoverlast en de door omwonende ervaren chemische geur die door diverse omwonenden wordt waargenomen?
- Heeft u de GGD gevraagd of bent u bereidt de GGD op korte termijn te vragen metingen te doen van de luchtkwaliteit en aanwezigheid van formaldehyde?
- Heeft u de GGD gevraagd of bent u bereidt de GGD op korte termijn te vragen metingen te doen naar geluidshinder?
- Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan ultrafijnstof mogelijk kan leiden tot nadelige effecten op het hart- en vaatstelstel en de ontwikkeling van een ongeboren kind.
Heeft u de GGD gevraagd of bent u bereidt de GGD op korte termijn te vragen metingen te doen naar stofoverlast en de uitstoot van fijnstof en ultrafijnstof?
- Op welke wijze gaat u de omwonende garanderen dat u in samenwerking met de Omgevingsdienst IJsselland handhavend zult op treden wanneer Icebear de voorschriften in de Wet milieubeheer overtreedt en hiermee een bedreiging vormt voor de gezondheid van de omwonenden?
Icebear schrijft op haar website: ‘ondernemen moet in onze ogen niet alleen commercieel gewin zijn. Wij willen een bijdrage leveren aan een betere wereld voor toekomstige generaties’. En van die betere wereld willen de omwonenden van de biomassacentrale aan de Dolderweg graag genieten maar dan wel op een andere wijze dan Icebear nu met de omwonenden omgaat.
Icebear, een bedrijf dat staat voor een circulaire economie met een Scandinavisch tintje. Maar ook een bedrijf wat zich absoluut niet realiseert welke overlast de omgeving ervaart van hun bedrijfsvoering en welke zorgen omwonenden hebben over hun gezondheid. Het wordt hoog tijd dat omwonenden duidelijkheid verkrijgen over eventuele gezondheidsrisico’s die zij lopen.
In afwachting van uw beantwoording.
Namens de fractie CPB
Tilko Gernaat