Rampen troffen Land van Vollenhove
Lezingen in het Stadsmuseum in Vollenhove
Oktober is de maand van de geschiedenis. Het thema dit jaar is rampen. In het verleden is Vollenhove en het land van Vollenhove meerdere keren getroffen door rampen.
In het Stadsmuseum in Vollenhove worden er tijdens de geschiedenismaand oktober vier lezingen gehouden over die rampen.
Dinsdag 4 oktober is er een presentatie over het onderwerp ‘Rampen’, het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis. Henk van Heerde gaat dan in op de diverse rampen in en rond Vollenhove, zoals de stormvloeden van 1165, 1775 en 1825 en de stadsbranden van 1678 en 1868. Het oorlogsgeweld van de Slag bij Ane, de Opstand, Bommen Berend, de Franse tijd en de Tweede Wereldoorlog. Ook vertelt hij nog over enkele moorden, zoals de Zwagermoord en de dubbele moord op de veldwachters op de Voorst.
Tenslotte nog iets over cholera en de bijzondere pandemie van 1826, die wel Blokzijl maar niet Vollenhove trof.
Woensdag 12 oktober vertelt Henk van Heerde over Schokland, het voormalige eiland in de Zuiderzee waarvan 135 bewoners in 1859 immigrant waren in Vollenhove en daar een boost gaven aan de visserij. Voor hen een ramp, voor Vollenhove een zegen. Het gaat over de hele geschiedenis van dit Unesco Werelderfgoed, dus vanaf 6000 jaar geleden tot nu. En over de objecten over Schokland die nu het thema visserij in het Stadsmuseum aanvullen.
Dinsdag 18 oktober gaat het over het ontstaan van het Vollenhove omringende landschap wat we nu ‘het land Veno’ noemen, door Henk de Zeeuw. Het veen dat er duizenden jaren groeide, werd uitgegraven voor turf. De veranderingen door de stormrampen van 1775/1776 en 1825, waarbij de grote meren overbleven en het dorp Beulake verdween.
Donderdag 27 oktober is het onderwerp ‘Vollenhove aan de Zuiderzee’ met een prominente plek voor het strandpaviljoen aan de Voorst dat bestond van 1934-1946. Het ontstaan van de Zuiderzee door de ramp van 1165. Voor Vollenhover vissers was het een ramp in 1932, de afsluiting van de Zuiderzee. Ze kregen als genadeklap de drooglegging van de Noordoostpolder van 1937-1942 waardoor hun werkterrein verdween. Henk van Heerde is de spreker.
De presentaties duren van 20 – 22 uur met halverwege een pauze. Entree € 5 (inclusief een kop koffie of thee). Zie ook www.chcvollenhove.nl en het blad Kondschap van september.
Voor donateurs volgt donderdag 10 november nog een lezing met foto’s over de teloorgang van de vissersbuurt in de vorige eeuw. Deze is voor donateurs gratis.
Aanmelden is verplicht vanwege de beperkte ruimte, via reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren op tel. 0527-244413, of mondeling aan de balie van het Stadsmuseum, Bisschopstraat 36 in Vollenhove.