De Avond van de Otter
20 jaar otter in Nederland. Over succesvol natuurherstel en het belang van biodiversiteit. Met de bekroonde filmmaker Hilco Jansma. Gepresenteerd door NPO Radio1-journalist Margreet Reijntjes.
Donderdag 3 november 2022
Rabotheater De Meenthe Steenwijk
Aanvang 20.15 uur |  Toegang € 10,00
In 1988 stierf de laatste otter in Nederland. Aangereden bij Joure. Tientallen jaren van milieuvervuiling, jacht, toenemend verkeer en steeds meer obstakels in hun leefgebied waren de otter fataal geworden.
Tot het tij keerde. Vanaf 2002 volgde een herkansing. Er werd geïnvesteerd in het leefgebied en de waterkwaliteit. In 3 groepjes werden in 2002 in Nationaal Park Weerribben-Wieden de eerste otters uitgezet. Met succes. Dit jaar zijn we precies 20 jaar verder. En nu leven er bijna 500 otters in heel Nederland.
Om dat te vieren organiseert Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden de Avond van de Otter. Met een terugblik op toen, het succesverhaal van de otter, het belang van natuur en biodiversiteit en de otter in de stad. Kom het vieren en praat mee over de toekomst van het Nationaal Park.
Sprekers
Hilco Jansma – Filmmaker
Hilco Jansma is natuurfilmer en gedragsbioloog. In 2020 maakte Hilco de documentaire ‘De Otter, een legende keert terug’. De film toont unieke beelden van de otter op jacht naar voedsel, hoe ze spelen en zelfs hoe een moederotter haar jong een eerste zwemles geeft. Jaren werkte Hilco aan de film. In hitte en ijskou. Wat komt er kijken bij het maken van een natuurfilm? Hoeveel geduld moet je hebben? Hilco vertelt erover en beantwoordt vragen.
Lidewij Disbergen – Onderzoeker
Is de stad geschikt als leefomgeving voor de otter? Toen Lidewij Disbergen van buurtgenoten hoorde dat er otters waren gezien, op nog geen 100 meter afstand van haar huis, ging ze op onderzoek uit. Met werkbroek en stevige schoenen aan. Op zoek naar sporen én otterpoep onder de vele bruggetjes van Zwolle Zuid. Lidewij deed het onderzoek in het kader van haar opleiding Bos- en Natuurbeheer en komt er over vertellen. Samen met Johan Spinder, regiocoördinator Otter van de Overijsselse Zoogdiervereniging.
In 2002 werden in Nationaal Park Weerribben – Wieden de eerste otters uitgezet. Boswachter Egbert Beens van Staatsbosbeheer was erbij. Na jarenlange voorbereiding werden de eerste otters uit Letland, Zweden en Wit-Rusland, na een korte opvang in Burgers Zoo, los gelaten in de Weerribben. Voorzien van een zendertje, maar al snel vertrokken de otters, op zoek naar andere leefgebieden en raakte het contact verbroken. Daarover en meer anekdotes van boswachter Egbert Beens.
Presentator
Margreet Reijntjes – Journalist en (dag)voorzitter
Onze host tijdens de Avond van de Otter is Margreet Reijntjes. Margreet is journalist, mediatrainer, conflictbemiddelaar en een veelgevraagd dagvoorzitter. Al 25 jaar presenteert ze zeer uiteenlopende radio- (en tv programma’s), waaronder het natuur- en milieuprogramma ‘Vroege Vogels’ (samen met Ivo de Wijs). Tegenwoordig is ze elke zondagmiddag te horen op NPO Radio 1 in het programma ‘De Perstribune’.
De otter is één van de grootste roofdieren van ons land. Ze eten voornamelijk vis, maar soms ook kikkers, salamanders en af en toe een vogeltje. Hun super gladde slanke lijf is aangepast aan het jagen onder water. Ze kunnen hun ogen, neus en oren dicht doen als ze duiken. De dikke snorharen zijn heel gevoelig, zodat ze ook in troebel water kunnen vissen. Hun vacht is vettig en waterdicht. En door de zwemvliezen tussen hun tenen kunnen ze goed en vooral snel onder water zwemmen: op één ademteug wel 400 meter. Otters leven alleen. Ze markeren hun leefgebied met spraints – een mooi woord voor poep. De spraints vind je vaak tussen twee wateren in of op een verhoging, zoals een boomstam, steen of steiger. Is er geen hoger punt dan maken ze er zelf één.