Waterschapsbelasting Drents Overijsselse Delta stijgt gemiddeld met 18 euro per gezin
Gezinnen met een eigen huis in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) betalen volgend jaar gemiddeld 18 euro per jaar meer. Een alleenstaande huurder gaat ongeveer 12 euro per jaar meer betalen. Dit heeft het algemeen bestuur vastgesteld op dinsdag 29 november. De verhoging wordt onder meer veroorzaakt door stijgende prijzen en investeringen om de gevolgen van langere periodes van droogte én hevige piekbuien op te vangen.
Prijsstijgingen
Waterschap Drents Overijsselse Delta krijgt, net als iedereen in Nederland, te maken met grote prijsstijgingen. Denk hierbij aan de toenemende energiekosten. Daarnaast wordt het werk van het waterschap steeds ingewikkelder door bijvoorbeeld extremer weer, de hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater. Dagelijks bestuurslid en portefeuillehouder Financiën Herman Odink: “Omdat de uitdagingen waarvoor wij als waterschap staan steeds groter worden, ontkomen we helaas niet aan een tariefstijging. Ook al snappen we dat dit voor inwoners en bedrijven niet wenselijk is. Door te bezuinigen en reserves in te zetten, willen we de stijging van de tarieven in ieder geval zoveel als mogelijk beperken.”
Veranderende omgeving
Meer dan voorheen merkt WDODelta de gevolgen van de toenemende extremen in het weer. “We passen ons werk daar op aan. We investeren in maatregelen om zowel hevige piekbuien als periodes van langdurige droogte op te kunnen vangen”, licht Odink toe. “We doen ons best wateroverlast zoveel als mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd willen we water op voorraad hebben voor als het een tijd niet regent. De droge zomer van het afgelopen jaar en het hoogwater in het begin van het jaar maken de gevolgen van de klimaatverandering concreet en zichtbaar.”
Ook de arbeidsmarkt is krap. Dit betekent dat het waterschap moeilijk aan nieuwe medewerkers komt. Odink daarover: “Het kost ons steeds meer moeite om vacatures vervuld te krijgen en om professionele externe krachten en bureaus in te huren. We doen er alles aan om mensen te vinden én aan ons te binden. Zo zijn we onlangs een campagne gestart om technisch personeel te werven. Met de campagne ‘Daar komt meer bij kijken!’ vragen we extra aandacht voor interessante vacatures.
Investeren in schoon water
Het waterschap is verantwoordelijk voor voldoende water en veilige dijken en blijft daarnaast ook hard werken aan schoon water in sloten, weteringen, kanalen en rivieren. Odink: “Dat laatste vraagt om grote investeringen in onze 16 rioolwaterzuiveringen. Zo zijn we volop bezig met een groot project op de rioolwaterzuivering in Echten om al het vervuilde water van huishoudens, bedrijven en industrie daar op een moderne en duurzame manier te zuiveren. Daarbij gaan wij het rioolslib verwerken tot groen gas.”
De begroting 2023, inclusief de meerjarenbegroting 2024-2026, is hier in te zien.
Meer weten over de waterschapsbelasting en de tarieven?
Bekijk hier de uitleg van de Unie van Waterschappen.