Uitnodiging voor het toneelstuk ‘ijs’
0 bange ouders in Steenwijk.
Burgemeester en wethouders hebben met jeugdhulporganisaties in Steenwijkerland de wens dat geen enkele ouder bang zou moeten zijn om hulp te zoeken voor haar, of zijn gezin, of voor een kind. Is die angst er dan? Ja, die is er. Die is er als thuis mishandeling plaatsvindt.
Mishandeling thuis komt veel voor in Nederland en dus ook in Steenwijkerland. En het kan echt in alle gezinnen voorkomen. Van alles kan een rol spelen bij het ontstaan. Denk aan geldzorgen, een moeilijke jeugd van een ouder, een kind met ingewikkeld gedrag, spanning in het gezin, of in de familie of in de buurt. We weten dus dat mishandeling overal voor kan komen. We vinden ook dat iedereen daar snel hulp bij zou mogen zoeken. Maar we weten ook dat mensen in die situatie geen hulp durven zoeken. Ze schamen zich diep, ze hopen dat het ze snel lukt om te stoppen en ze zijn bang. Bang dat ze schuld krijgen, of dat ze de kinderen kwijt raken. De kinderen waarvan ze houden. En het is begrijpelijk dat ze bang zijn. We zijn in de samenleving en ook in de zorg niet gewend eerst zonder oordeel te vragen en praten. We hebben al snel een oordeel en als samenleving en via de politiek hebben we de zorg zo georganiseerd dat de zorg, maar ook onderwijs, of politie, of zelfs buren al snel aan ‘melden’ denken. Dat is niet echt geruststellend. En dus zoeken mensen geen hulp. En dus kan het uit de hand lopen.
In Steenwijkerland willen we dit anders. We begrijpen dat mishandeling overal voor kan komen en we weten dat ouders dat helemaal niet willen. Daarom willen we klaar staan om hulp te bieden en niet om te melden en snel in te grijpen. Dat moeten we samen doen. Hulp, onderwijs, wij allemaal als inwoners, gemeenteraad en college enz enz. We moeten samen aan dat vertrouwen werken. In de eerste plaats in de jeugdhulp, maar dus ook bij anderen.
In de jeugdhulp in Steenwijkerland is gestart met het gesprek hierover en met scholing over anders luisteren en praten. Maar hoe bouwen we verder aan vertrouwen? Lukt het ons te werken aan een gemeente waarin een ouder op het schoolplein tegen een andere ouder zegt: “ik zie dat het niet goed gaat bij jou. Ik heb dat ook gehad. Bij ons ging het zo ver dat er ook wel klappen vielen. We gingen naar Sociaal werk De kop (of naar de huisarts, of naar de gemeente, of…). Ze luisterden echt naar ons en we kregen hulp. Het gaat weer goed thuis. Ik raad je aan dat ook te doen”.
Na scholing van de eerste groep hulpverleners zetten we nu de volgende stap. We gaan bekendheid geven in de gemeente. En de start doen we met een toneelstuk: IJs. IJs is een heel knap en mooi
toneelstuk. Maar het is ook een heel pijnlijk toneelstuk van een man die het zelf heeft meegemaakt en die zich als kind vreselijk alleen heeft gevoeld. Hij wil ons met zijn toneelstuk helpen om die volgende stap te zetten. Gaan we in Steenwijkerland die toekomst bereiken? Dat we gezinnen waar mishandeling plaatsvindt beter durven helpen? Dat mensen die mishandelen hulp durven zoeken? Ben jij aanwezig bij de start? Jij als inwoner, hulpverlener, ambtenaar, onderwijzer, voetbaltrainer, gemeenteraadslid?
We nodigen je van harte uit
Toneelstuk IJs
Acteur en ervaringsdeskundige: Hent Hamming
Tekst en regie: Nico van der Wijk
Theater De Meenthe
Datum: 28 juni 2023
Inloop: 19.45
Aanvang: 20.00
Kosten: Geen. De gemeente Steenwijkerland neemt de kosten voor haar rekening, omdat zij wil dat ouders en kinderen zich vrij voelen in Steenwijkerland.
Meld je aan via: schouwburg De Meenthe
U krijgt deze uitnodiging van gemeente Steenwijkerland, Sociaal Werk De Kop, Accare, Jeugdbescherming Overijssel, OEC ’t Ravelijn en de Beweging van 0.
Een recensie: https://www.zorgenomeenkind.nl/nieuws/over-de-kinderarts-die-zijn-eigen-kinderen-sloeg/