Veilig en cool met zomervakantie
Handige tips van het CBR
De schoolvakanties zijn begonnen. Vanaf maandag 22 juli trekt ook het noorden van Nederland er, als laatste regio, op uit. Met de auto, motor of e-scooter, op de fiets of met de boot of met het vliegtuig. In Nederland en tot ver daarbuiten. Tips om de zomer veilig en luchtig door te komen.
Ga ‘cool’ op weg
- Check je auto voor vertrek. Laat je de remmen, accu, koeling en oliepeil van je auto checken. In je woonplaats of in de buurt makkelijk even te doen. Ben je op pad, dan word je misschien onplezierig verrast.
- Lucht ook je auto goed door voor vertrek. Met ramen en deuren open krijgt je auto kans ‘te ademen’. Goed voor het zuurstofgehalte in de auto. Bovendien hoeft de airco daarna niet meteen volle bak te werken.
- Moet je echt op zaterdag vertrekken? Dat is de komende weken de drukste dag op autosnelwegen bijna overal. Berucht zijn de zwarte zaterdagen in Frankrijk. Maar ook elders sta je met gemak uren in de file. Als het even kan: kies een andere dag. Rustiger, veiliger
- Rijd ‘s nachts, dan slapen de kinderen en is het extra rustig op de weg. Geef je over: om de 2-3 uur stoppen en zoek een plek waar je kunt uitrusten en je benen kan strekken.
- Gooi je stationwagen niet tot de nok vol met losse koffers, kratjes of tassen. Moet je hard remmen? Dan kunnen die door de auto heen vliegen, met alle nare gevolgen van dien. Kijk goed na hoe zwaar je caravan of camper mag zijn. En kijk na hoe die juist beladen is. Dat voorkomt – samen met een stabilisatorkoppeling – het slingeren op de snelweg. Daarbij is het ook beter om de fietsen niet achter op de caravan te hangen. Dat veroorzaakt een instabiele wegligging.
- Vermaak jezelf in de auto. Luisterverhalen mee, ruimhartig met de Ipad, of ouderwetse spelletjes: tel de rode of witte of… auto’s, zingen. Heb je nog een cd-speler in de auto: van iedereen om de beurt één cd luisteren. Oudere kinderen: maak leuke woorden met de letters uit de kentekens.
Rijden in de hitte. Waar kan je op letten?
- Let op de bandenspanning. Warme lucht zet uit, dus het kan maar zo zijn dat de banden, die je van de winter voor het laatst hebt opgepompt, nu een aanmerkelijk hogere spanning hebben. Op zich geen grote ramp, maar handiger om er wat lucht uit te laten ontsnappen. Sowieso handig om maandelijks de bandenspanning te controleren. Rijd je zuiniger. Scheelt geld.
- Check van tevoren de weersverwachting. Een tropische regenbui kan tot nare gladde situatie lijden op de weg. Dit kan een zorgen voor een soort van aquaplanning van stof, rubberresten en groen als het na weken van droogte ineens gaat hozen.
- In de zomer met een motorpak aan kan het behoorlijk warm krijgen. Kleed je in daarom laagjes, voorkom dat je huid blootgesteld wordt aan de zon en drink voldoende water.
Vignetten en tolwegen: Voorkom verrassingen
- Niet meer wachten in de lange rij voor de tolpoortjes? Koop dan een Tolbadge bij de ANWB. Daarmee kun je over het gehele Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en direct doorrijden.
- Denk ook om de milieustickers voor Umweltzones, niet alleen in Duitsland. Met oudere auto’s (niet alleen diesel) mag je in tal van landen, in tal van steden en gebieden niet in. Koop vooraf een vignet/TUV-sticker, of vermijd ze.
Verkeersregels in het buitenland
- Verdiep je in de verkeersregels voor het buitenland. Dit kan je doen via bijvoorbeeld de ANWB website .Informeer je in elk geval goed vooraf, want er zijn veel verschillen in regels tussen verschillende landen. In veel landen zijn een veiligheidshesje en gevarendriehoek verplicht. Vaak ook een verbanddoos, reservelampjes en brandblusser.
- Let op met gebruik van verkeersinformatie apps. Houdt er rekening mee dat in bepaalde landen verkeersinformatie apps verboden zijn. Zoals in bijvoorbeeld; Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk.
- Ga goed verzekerd op pad. Bekijk goed welke kosten je zorgverzekering in het buitenland dekt. Kijk ook of vervangend vervoer in het buitenland in je leasecontract gedekt is. Sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af.
Kom niet stil te staan
- Elektrisch op vakantie? Goed plannen! Het wordt steeds beter, maar niet elk land heeft zo’n uitgebreid netwerk van laadstations als Nederland. Handig: chargemap.com, openchargemap.org of oplaadpunten.nl. Je kunt ook de app van chargemap downloaden (iOS en Android). Let op: Veel laadpassen werken niet in het buitenland. Bekijk voor je vertrekt de website van je leverancier of bel even met je leasemaatschappij.
- Tanken in het buitenland kan soms verwarrend zijn; Essence of gazoil? In het buitenland hebben brandstoffen een andere naam dan je gewend bent. Zoek van tevoren uit welke brandstof je moet hebben en waar je kunt tanken, de meeste navigatiesystemen geven dit gelukkig wel aan.
- Krijg je toch pech in het buitenland, dan bel je de pechhulpdienst Eurocross (+31 (0)55 – 579 82 11). De telefonist(e) kan een hulpdienst inschakelen als dat nodig is. Op de Franse snelweg kun je ook het nummer 17 van de Franse politie bellen. Zorg dat je aan kunt geven waar je staat (wegnummer, hectometerpaal en richting).
- Voor als je wel stil komt te staan. Zorg voor een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle medereizigers, EHBO-set, een fles water en een reserveband, thuiskomer of een banden reparatieset.
En tot slot: handige zomerweetjes
- Wist je dat zonnebrandcrème op de lak van je auto na een middagje in de zon bijna niet meer te verwijderen is? Die trekt in je lak en dan moet je polijsten en nog eens polijsten, of je auto opnieuw laten spuiten. Let dus op vettige kindervingertjes!
- Bootje mee of bootje huren? In het buitenland heeft de schipper van een pleziervaartuig vaak een internationaal vaarbewijs nodig: het Internationaal Certificate of Competence (ICC). Soms ook voor een boot waarvoor in Nederland geen vaarbewijs nodig is. In het buitenland heeft u soms ook andere documenten nodig. Bekijk de CBR pagina over varen in het buitenland.
- Bij het huren van een auto: neem een extra navigatiesysteem mee. Dit zit niet standaard in iedere auto.
Wil je het hele jaar door op de hoogte blijven van allerlei handige tips om veilig in het verkeer te zijn, neem dan een kijkje op het Instagram-profiel @cbrnl.