De waarde van de Steenwijker kamp
Wat maakt De Steenwijker Kamp waardevol?
Het is de combinatie van de natuurkrachten die het gebied vormden en de wijze waarop de mens ermee omging. Dit resulteerde in een landschap met een opvallend reliëf dat nog steeds herkenbaar is doordat het onbebouwd bleef.
De Kamp is de hoge overgangszone tussen de stad Steenwijk en de Zuidveense Veenlanden die aansluiten op het Nationaal Park Wieden en Weerribben. De open ruimte is een aantrekkelijk recreatiegebied op korte afstand van de bebouwing in het noorden èn een belangrijk foerageer- en rustgebied voor de dieren uit het natuurgebied in het zuiden.
Het ontstaan van De Kamp
In de nota ‘Nederland in Vorm’ (een publicatie van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer) schreef G. P. Gronggrijp over De Steenwijker Kamp “Tijdens het Saalien (dat was de derde ijstijd) vormde het landijs stuwwallen en tongbekkens en een uitgestrekt grondmorenelandschap. De door het ijs gestroomlijnde keileemrijke stuwwallen van Noord-Nederland zijn zeldzame vormen. Bovendien zijn ze in het aangrenzende Duitse gebied niet beschreven, waardoor ze ook in internationaal opzicht zeer zeldzaam of zelfs uniek zijn […] De stuwwallen bij Steenwijk vertonen een klassieke stuwwalboog, die een tongbekken omsluit.”
Dit unieke tongbekken werd gevormd door een gletsjer die in het dal van de Steenwijker Aa in zuidwestelijke richting schoof. Langs de noordrand ontstonden de hoogten als de Woldberg (26 m NAP) De Eese en Bergstein. Langs de zuidrand werden de Bisschopsberg en de Havelterberg (17 m NAP) opgestuwd met als uitloper De Steenwijker Kamp.
De stad en De Kamp
Het hoge gebied in een moerasachtige omgeving bij stromend water was een ideale vestigingsplaats. Bodemvondsten (potscherven, munten werktuigen) duiden op de aanwezigheid van mensen in deze regio gedurende minstens 3000 jaar. Toen de stad Steenwijk tot bloei kwam fungeerde De Kamp als voedselbron, waar graan, aardappelen en groenten werden verbouwd. De eenheid stad-Kamp is te vergelijken met de beschermde essen bij de Drentse dorpen.
De middeleeuwse wegenpatronen op De Steenwijker Kamp zijn nog steeds herkenbaar. Deze paden, die voor een deel onverhard zijn, maken De Kamp aantrekkelijk voor een rondje dicht bij huis.
De bevolking voelt zich sterk verbonden met De Steenwijker Kamp, die doorkijkjes biedt naar het silhouet van de stad met de Steenwijker toren.
De Kamp en de natuur
Verstoring van de ondergrond vond nauwelijks plaats. Keien en fossielen tonen de Scandinavische oorsprong van de bodemlagen. De afwisseling van grondsoorten en reliëf biedt potentie voor variatie in plantengroei en diersoorten, zoals de zeldzame sleedoornpage die voorkomt op De Kamp.
Het hemelwater dat inzijgt op De Kamp is samen met het water van het Drents Plateau de bron van het schone mineraal-houdende kwelwater in het Nationaal Park Wieden en Weerribben. De kwaliteit van dit water is van levensbelang voor de specifieke flora en fauna in dit Natuua-2000-gebied.
De toekomst van De Kamp
Steenwijkerland zoekt bouwlocaties. In 2000 werden plannen ontwikkeld om de Steenwijker Kamp te ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk. Dit stuitte op breed verzet. Inmiddels is het besef gegroeid, dat als op De Steenwijker Kamp wordt gebouwd een waardevol gebied verdwijnt, voor altijd. Dit unieke gebied mag niet worden opgeofferd wanneer Steenwijkerland nieuwe bouwlocaties zoekt..
De Steenwijker Kamp is het waard om te worden bewaard en beschermd door het behoud van de huidige bestemming: agrarisch gebied van landschappelijke waarde.