Opening Schokker huis en boekpresentatie Eva Vriend in het Zuiderzeemuseum
Dubbele hoofdrol voor Anna Diender
Donderdag 11 april opent officieel het ingerichte Schokker huis, Schokland: Het thuis van Anna Diender in het Zuiderzeemuseum. Tegelijkertijd is de presentatie van het nieuwe boek van Eva Vriend: Het eiland van Anna,Schokland en de geschiedenis van een thuis. Het is niet voor niets dat deze twee evenementen samenvallen. Anna Diender (1910-1988) speelt zowel de hoofdrol in het Schokker huis als in het boek. Bijzondere objecten uit haar huis zijn te bewonderen en familieleden vertellen hun persoonlijke verhaal erachter. Met de opening van het huis komt het museum een belofte na.“ Het ontbrak in het Zuiderzeemuseum nog aan een ingericht Schokker huis, dat bij de opbouw van het buitenmuseum door mijn eerste voorgangers aan Anna wel was toegezegd. Eindelijk krijgen de kabinetkast en ook de andere objecten van Anna, de plek die ze verdienen in haar nieuw ingerichte Schokker huis.” zegt algemeen directeur, Stephan Warnik.
De presentatie Schokland, het thuis van Anna Diender, is een reconstructie van het woonhuis van Anna Diender. Zij is als Schokker nazaat geboren in 1910 in Kampen, toch voelde zij zich in alles verbonden met Schokland. De grootouders van Anna woonden op Schokland, een levendig visserseiland middenin de Zuiderzee, totdat de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Anna’s grootouders verhuisden met vele andere Schokkers naar Kampen, naar Brunnepe om precies te zijn. Hier in Brunnepe – dat deels weer werd opgebouwd met bouwmateriaal uit hun oude huis op Schokland, waaronder de tegels van de schouw – groeide Anna op. Met de afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee verdween het eiland van haar familie voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal. Schokland bleef voor Anna én voor vele duizenden andere nazaten voelen als thuis.
Bijzondere Schokker objecten
Met behulp van de familieleden van Anna Diender is er bij ieder door Anna aan het museum nagelaten object een persoonlijk verhaal te beluisteren in het Schokker huisje. Gerrie Derksen-Diender, nicht van Anna, over het kruisbeeld: “Dit beeld is van mijn grootouders geweest en het betekent heel veel voor mij en mijn familie. Toen tante Anna op sterven lag, was haar laatste wens om het kruisbeeld op haar kamer te hangen. Als ze haar ogen opsloeg, wilde ze het kruis zien dat haar familie van Schokland had meegenomen.“ Neef Jan Diender is trots op de kabinetkast, die van zijn overgrootouders is geweest. “Zij vervoerden de kast toen zij Schokland moesten verlaten in 1859. De kast kreeg een vertrouwde plek in hun heropgebouwde woning in Kampen. Als kind ben ik daar nog geweest.”
Boek Eva Vriend: ‘Het eiland van Anna’
Tegelijkertijd met de opening van de presentatie Schokland: het thuis van Anna Diender vindt de boekpresentatie van Het eiland van Anna (uitgeverij Atlas Contact) van Eva Vriend plaats. Dit boek is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, provincie Flevoland en het Zuiderzeemuseum. In Het eiland van Anna brengt Vriend het verdwenen eiland Schokland tot leven aan de hand van een gewone vissersdochter. Zij vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over traditie, migratie en identiteit. Maar bovenal toont ze hoe iedereen op zoek is naar een thuis.
Met dank aan
De presentatie Schokland: Het thuis van Anna Diender is mede tot stand gekomen met de financiële steun van partner de VriendenLoterij en input van Eva Vriend, waarvoor het Zuiderzeemuseum hen zeer erkentelijk is.
Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum verbindt de cultuurhistorische collectie ook op verrassende wijze met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.