Herdenking bij Indisch Herinneringsveld in Steenwijk (Fotoreportage)
De jaarlijkse herdenking bij het Indisch Herinneringsveld in het Slingerbos, Steenwijk, stond opnieuw in het teken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Burgemeester Rob Bats benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van vrijheid en herinnering. Hij schetste een pijnlijk contrast tussen de bevrijding van Nederland in mei 1945 en de ellende die zich op datzelfde moment in Azië afspeelde, waar de Japanse bezetting en de gruwelijkheden in de Jappenkampen voortduurden. Hier moesten gevangenen onder onmenselijke omstandigheden werken, met marteling of executie als gevolg als ze niet voldeden aan de eisen van hun beulen.
Voorzitter Wim Oosterhuis van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 herinnerde eraan dat de bevrijding op 15 augustus 1945 voor velen onverwacht kwam. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki hadden de Japanse overgave afgedwongen, maar de realiteit van deze wapenfeiten was destijds nog nauwelijks bekend. De herdenking omvat niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van de onafhankelijkheidsoorlog die erop volgde.
Evert Steutel, geboren in 1937 in Buitenzorg op Java, vertelde aangrijpend over zijn ervaringen in een Japans kamp. Zijn vader werd gevangen gezet en naar Sumatra gestuurd om aan de spoorlijn te werken, terwijl Evert zelf met zijn moeder en broer in een kamp terechtkwam. De omstandigheden waren erbarmelijk, en de angst bleef zelfs na de officiële beëindiging van de oorlog bestaan, vooral tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.
De 13-jarige Djalila Wetzel is al van jongs af aan aanwezig bij de herdenking, samen met haar moeder en oma. Dit jaar besloot ze het verhaal van een oudere dame, Coby, te vertellen, die zelf te angstig was om haar ervaringen te delen. Coby, een meisje met een Indische moeder en een Nederlandse vader, belandde door een tragisch misverstand in een Japans kamp, waar ze zonder familie moest overleven. Uiteindelijk wist haar moeder Coby ziek en uitgemergeld terug naar huis te halen.
Tijdens de ceremonie zong een gelegenheidskoor onder leiding van Lucie de Lange en werden kransen en bloemen gelegd bij het gedenkteken. De plechtigheid eindigde met een taptoe, twee minuten stilte, de vlagceremonie en het Wilhelmus waarna een defilé volgde. Jongeren, waaronder jeugdleden van lokale sportverenigingen en voor het eerst de nieuwe Stichting Veteranen Steenwijkerland waren aanwezig, waarmee de herinnering aan deze belangrijke geschiedenis levend wordt gehouden.