Samen werken aan windenergie
Gemeenten De Wolden, Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en provincie Drenthe tekenen convenant.
De Drentse en Overijsselse overheden werken vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) aan het opwekken van duurzame energie. De RES is een opgave vanuit het Rijk voor gemeenten en provincies en gaat over het opwekken van bepaalde hoeveelheden duurzame energie. Een aantal gemeenten in Drenthe en Overijssel gaat verkennen waar de opwek van windenergie mogelijk is. Ontwikkelingen in de buurt van grensgebieden kunnen gevolgen hebben voor buurgemeenten en omwonenden. Daarom gaan de gemeenten De Wolden, Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en de provincie Drenthe samenwerken.
Het plaatsen van windmolens is een ingewikkelde opgave en roept vragen op. Wat betekent de komst van windmolens voor inwoners? Waar komen ze eigenlijk en hoeveel zijn het er? Hoe worden de lusten en lasten verdeeld? Waarover kunnen inwoners meepraten? En wat gebeurt er als windmolens aan de gemeentegrens worden geplaatst?
Uitgangspunten samenwerking
De gemeenten en provincie willen samen duidelijke afspraken maken over participatie, lokaal eigendom en ruimtelijke procedures. Zij gaan in gesprek met inwoners, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden over zorgen en kansen rondom windenergie. Met hen wordt ook besproken hoe ze verder betrokken willen worden. Daarom plannen gemeenten nu gesprekken en organiseren zij bijeenkomsten. Informatie hierover staat op de website van de gemeenten.
Kansrijke gebieden
Gemeenten doen momenteel onderzoek naar kansrijke gebieden. Daarvoor is eerst zorgvuldig onderzoek nodig, waarbij de gemeenten ook in gesprek gaan met omwonenden.
De wethouders en gedeputeerde tekenen een samenwerkingsovereenkomst om de verkenning te bevestigen.