Bonte avond bij Toneelvereniging Kunst naar Kracht Eesveen
Toneelvereniging Kunst naar Kracht uit Eesveen bracht zaterdagavond 30 november 2024 het blijspel ‘Als het te bont wordt’ op de planken in een vol Dorpshuis in Kallenkote. Alhoewel alle spelers het ook erg bont maakten had bont voornamelijk betrekking op zwartbont: de zwart-wit gevlekte koeien van de familie Snieders. En een deel van de familie dacht ook nogal zwart-wit. In de moderne komedie in het dialect stond het werken op de boerderij en het juist niet willen werken op de boerderij centraal. Het publiek vermaakte zich opperbest en er werd heel wat afgelachen. Al met al een geslaagde avond.
De belevenissen speelden zich af in de keuken van de familie Snieders. Aaldert Snieders (Bert Bijker), boer in hart en nieren, woont met zijn Tina (Lucie Otten), nu al een paar jaar op de ouderlijke boerderij, samen met de zeer ouderwetse en bemoeizieke (schoon)moeder Bertha (Sieta Otten). De kinderen zijn de deur uit maar zoon Gert (Daan Bijker) komt regelmatig aanwaaien om te slapen, te eten en te (laten) wassen. Tina wil wel eens wat anders doen met haar leven. Ze wil buiten de deur werken en zit sinds kort op reiki bij de ‘gladde’ excentrieke Bertwin van den Oudenalder (Bert Tissingh). Ze vraagt advies aan haar beste vriendin Grietje Renting (Hanneke Janse), krijgt zo een baan bij de Thuiszorg en gaat aan de slag bij vrijgezel Mans Mones (Wim Brus).
Bertha heeft ondertussen een andere vrouw in gedachten voor zoon Aaldert: de rijke, maar niet al te charmante Annie (Frieda Otten). Terwijl vrijgezel Mans juist weer een oogje heeft op Tina. Tina is echter idolaat van reikileraar Bertwin. Ondertussen roept Aaldert de hulp in van vriend (en man van Grietje) Jan Renting (Delius Pit). Aan het eind wordt duidelijk wie er uiteindelijk met wie vandoor gaat en hoe ze (schoon)moeder Bertha de deur uit kunnen werken?
Na afloop ontvangen alle spelers, souffleur, decorbouwers, grimeurs, technici en andere helpers een bloemetje voor hun inzet. Debutanten Hanneke Janse en Wim Brus krijgen een extra applaus. De spelers bedanken vervolgens de medewerkers van het Dorpshuis van Kallenkote en regisseur Harold van Wegen. Harold zette zich voor het derde achtereenvolgende jaar belangeloos in om het beste uit het blijspel en de spelers te halen.