forse beperkingen voor lelieteelt en sierteelt
Een vergunningsplicht voor nieuwe lelieteelt, met een sierteeltvrije zone en reductie van gewasbeschermingsmiddelen. De gemeenteraad van Weststellingwerf nam daarover maandagavond een unaniem besluit. Er moet nog wel het een en ander worden uitgewerkt, zodat uiterlijk in januari 2026 het nieuwe beleid ook klaar is om te worden opgenomen in het omgevingsplan.
Een omgevingsplan is niet zomaar gewijzigd. Dat vergt tijd. Voorafgaand aan een wijziging van het omgevingsplan stemde de raad om met een zogenaamd voorbereidingsbesluit, dat het college nu moet nemen. Daarmee gaan de maatregelen direct al in en heeft de gemeente juridisch anderhalf jaar de tijd om het beleid uit te werken. Het college denkt dus dat het kan in een half jaar. Voor lelieteelt nabij een Natura 2000 gebied is al een provinciale vergunning noodzakelijk op basis van een uitspraak van de Raad van State.
De gemeenteraad wil uiteindelijk toewerken naar de situatie waarin de vergunningsplicht geldt voor alle lelieteelt, nu gaat het nu eerst dus alleen om nieuwe lelieteelt. Een totaalverbod bleek eerder al juridisch niet haalbaar. Aukje Kroondijk van de VVD legde uit dat er telers van buiten Weststellingwerf zijn, die hier grond komen pachten. Daar heb je nu dus wél grip op. Het was na de stevige discussie in de raadscommissie wel bijzonder dat het uiteindelijk een unaniem raadsbesluit werd over een amendement, waar vooral het CDA veel tijd en energie in heeft gestopt. Raadslid Hans Visser zei dat er nog geen causaal verband is aangetoond tussen gezondheidsklachten en de gebruikte bestrijdingsmiddelen in de sierteelt, maar ook het CDA koos dus voor een voorzorgsmaatregel, ,,zelfs als er geen bewijs is’’.
“Ambitieus en haalbaar’’, zo stelde Aukje Kroondijk, die met een juridische blik naar het amendement had gekeken. ,,Het is in lijn met wat onze inwoners willen.’’ Cor Trompetter (SDW) vond het van de gekke dat op gemeentelijk niveau deze discussie gevoerd moest worden. Dit is in zijn beleving een taak van de landelijke overheid. Maar daar verwacht hij weinig van. Er is voor het eerst hard wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat – de werkzame stof in bepaalde bestrijdingsmiddelen – kankerverwekkend is bij ratten. Toch wordt het middel nog altijd volop gebruikt in de landbouw. ,,En de minister doet alsof haar neus bloedt’’, zo sneerde Trompetter over BBB-minister Femke Wiersma.