Reest en Wieden waarschuwt niet zwemmen in kanalen of grachten
Het waterschap Reest en Wieden krijgt zomers veel telefoontjes van mensen die vragen stellen over welke plassen nu wel of niet veilig genoeg zijn om in te zwemmen. Ook wordt er gevraagd of bijvoorbeeld zwemmen in de grachten van Meppel of in een kanaal veilig is. Het is onverstandig om in open zwemwater te springen. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt. Het waterschap adviseert – nu het weekend tropische temperaturen worden verwacht – alleen in die wateren te zwemmen, die door de provincies zijn aangewezen als officiële open zwemwateren.
Controle waterkwaliteit alleen in officiële zwemwateren
De mensen die bellen vragen zich af waar ze nu wel of niet veilig kunnen zwemmen. Er wordt namelijk ook gezwommen in recreatieplassen, die niet officieel te boek staan als zwemwateren of in grachten en kanalen. Deze wateren worden niet gecontroleerd.
Waar wordt gecontroleerd?
De zwemplaatsen die door de provincies zijn aangewezen als officiële zwemwateren in de provincies Drenthe en Overijssel in het gebied van Reest en Wieden zijn: de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), De Tussenboerslanden (Nijeveen), de Belterwijde west (surfstrand), de Bovenwijde bij het eilandje (Giethoorn), de zwemplaats bij Wanneperveen, de camping De Hoogte (Eesveen), Klaverkampen (Havelte), het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Ieberenplas en ’t Loomeer (Schoonloo) en Schoonhoven (Hoogeveen).
Deze locaties worden regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt. Bij verdachte zwemlocaties komen waarschuwingsborden.
Zwemwaterapp
Vanaf 1 mei is er een Zwemwater App, met daarin actuele gegevens van 800 zwemlocaties. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. Waterschappen onderzoeken de waterkwaliteit van alle zwemwaterlocaties. Samen met Rijkswaterstaat en de omgevingsdiensten
bepalen de provincies of een zwemplek veilig is.
Met de Zwemwater App is precies te zien waar men in de buurt met een duik kan nemen. Daarnaast staan er ook andere handige weetjes op, zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Via de kaart op de Zwemwater App is snel een veilige
buitenzwemplek in de buurt te vinden. De gegevens van de Zwemwater App (voor Android en voor iOS/Apple) komen van de website zwemwater.nl, waar altijd de meest actuele gegevens op staan.
Het waterschap meldt in de zomerperiode wekelijks aan de media of de zwemwateren schoon genoeg zijn om in te zwemmen.