Menu
RTV SLOS
  • Home
  • Programma’s
  • Over
  • Contact
    • RTV SLOS ANBI
  • Opgave Persberichten
  • Doneren
Close Menu
logo41
20 maart 2015

Weerribben Zuivel winnaar met lekkerste boerenyoghurt

De Griekse boerenyoghurt van Weerribben Zuivel (Nederland, Overijssel) is verkozen tot de allerlekkerste van 2015. De jury van smaakdeskundigen over deze yoghurt: “De ‘neus’ van deze biologische Griekse yoghurt belooft al veel, proeven is een feestje. Een frisse, zacht-romige yoghurt, mooi in balans en met een prachtig mondgevoel.” Goed voor een waardering met het cijfer 9,5.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.

Boerenkaas is door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten.Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Tijdens een uitgebreide proeverij door smaakdeskundigen op 17 maart jl. bleek de Griekse boerenyoghurt van Weerribben Zuivel de allerlekkerste yoghurt. De yoghurt heeft volgens de productomschrijving van de boer een vetpercentage van 10%.

Andere categorieën in de landelijke Cum Laude verkiezing zijn onder andere boerenboter, boerenkarnemelk en boerenkwark. De boerenboter van VOF M.L. van Ruiten (Kaag) mag zich dankzij het uiteindelijke oordeel van alle smaakdeskundigen gezamenlijk winnaar ‘lekkerste boerderijzuivel 2015’ noemen. Voor kaas zijn er onder andere de categorieën ‘Goudse Boerenkaas’ (deze soort wordt op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt), Boeren-Leidsekaas, kruidenkaas, geitenkaas en ‘kaas met een verhaal’. Alleen in deze laatste categorie bepaalt niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij wie de winnaar is.

Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

Op zaterdag 4 april krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan. Deze Cum Laude proeverij vindt plaats bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.

Giethoorn krijgt vakje internationale Monopoly Woningbouw op agenda Willemsoord

Ook interessant voor u

Coronateststraat Steenwijk-1

Nieuws uit de Regio, Steenwijkerland Nieuws

Burgemeester Rob Bats bezoekt coronateststraat

regenboog-gemeente-steenwijkerland

Nieuws uit de Regio, Steenwijkerland Nieuws

Steenwijkerland op weg naar Regenbooggemeente

Slospraat zaterdag 16 januari 2021

Programmanieuws, Steenwijkerland Nieuws

Slospraat zaterdag 16 januari 2021

Nu op de radio

doneren

Films & Foto’s Jan Menger

  • Films Jan Menger
  • Foto’s Jan Menger
  • Mengers Doodels

Films RTV SLOS

  • Films RTV SLOS

Zoeken

RTV SLOS radio luisteren

RTV SLOS TV

video
Link
Back To Top
RTV SLOS
  • Privacy verklaring
  • Disclaimer
  • Voorwaarden WiFi
© RTV SLOS 2021
All Rights Reserved.
Designed by DB Promotie

nieuw logo DB
Om deze website te verbeteren en het delen via social media makkelijker te maken, gebruiken we cookies.
Lees meer over ons privacybeleid. Lees meer over onze disclaimer!.

Geeft u ons toestemming om deze cookies te plaatsen? Ja dat mag van mij Nee dat wil ik niet
Privacy, Cookies & Disclaimer beleid.

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.