Weerribben Zuivel winnaar met lekkerste boerenyoghurt
De Griekse boerenyoghurt van Weerribben Zuivel (Nederland, Overijssel) is verkozen tot de allerlekkerste van 2015. De jury van smaakdeskundigen over deze yoghurt: “De ‘neus’ van deze biologische Griekse yoghurt belooft al veel, proeven is een feestje. Een frisse, zacht-romige yoghurt, mooi in balans en met een prachtig mondgevoel.” Goed voor een waardering met het cijfer 9,5.
Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. En dat is verrassend leuk en lekker.
Boerenkaas is door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten.Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.
Tijdens een uitgebreide proeverij door smaakdeskundigen op 17 maart jl. bleek de Griekse boerenyoghurt van Weerribben Zuivel de allerlekkerste yoghurt. De yoghurt heeft volgens de productomschrijving van de boer een vetpercentage van 10%.
Andere categorieën in de landelijke Cum Laude verkiezing zijn onder andere boerenboter, boerenkarnemelk en boerenkwark. De boerenboter van VOF M.L. van Ruiten (Kaag) mag zich dankzij het uiteindelijke oordeel van alle smaakdeskundigen gezamenlijk winnaar ‘lekkerste boerderijzuivel 2015’ noemen. Voor kaas zijn er onder andere de categorieën ‘Goudse Boerenkaas’ (deze soort wordt op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland nog telt gemaakt), Boeren-Leidsekaas, kruidenkaas, geitenkaas en ‘kaas met een verhaal’. Alleen in deze laatste categorie bepaalt niet alleen de smaak (blind geproefd), maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij wie de winnaar is.
Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij.
Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.
Op zaterdag 4 april krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan. Deze Cum Laude proeverij vindt plaats bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.