Genomineerden J.C. Bloem-Poëzieprijs bekend
In stadsvilla Rams Woerthe te Steenwijk vindt zondagmiddag 7 april vanaf 13.00 uur de negende Mr. J.C. Bloem-Poëzieprijsuitreiking plaats. De jury, onder leiding van Roger van Boxtel (president-directeur NS), heeft de nominaties inmiddels bekendgemaakt.
De J.C. Bloem-Poëzieprijs is in het leven geroepen voor de tweede dichtbundel van een Nederlandstalige dichter, en vernoemd naar de eigenzinnige dichter J.C. Bloem, die de laatste jaren van zijn leven doorbracht in het Overijsselse Kalenberg (gemeente Steenwijkerland).
Dichters die een tweede bundel inzenden, waarmee ze aantonen geen eendagsvlieg te zijn, kunnen in aanmerking komen voor deze prijs van 2500 euro, ter beschikking gesteld door de gemeente Steenwijkerland. De prijs wordt om het jaar uitgereikt.
De jury, die naast Roger van Boxtel bestaat uit de eerdere Bloem-prijswinnaar Hanz Mirck en
-genomineerde Willem Thies, heeft uit een vijftiental inzendingen drie genomineerden gekozen:
Daniël Vis met de bundel Insect Redux (Prometheus), Charlotte van den Broeck met Nachtroer (Arbeiderspers) en Jonathan Griffioen, auteur van Gedichten met een mazda 626 (Lebowski).
Daniël Vis (1988) publiceerde eerder de bundel Crowdsurfen op laag water. In 2014 won hij het NK Poetry Slam. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften. Hij treedt regelmatig op bij poëzie-events in binnen- en buitenland.
De gedichten in Insect Redux vormen een veld van signalen waarin het contact met de werkelijkheid verbrokkelt. De ‘ik’ verzamelt fragmenten, beelden en stemmen. Hij zoekt naar patronen. Steeds meer lijkt hij bestuurd te worden door een macht van buiten waartegen hij zich niet kan verweren.
Charlotte van den Broeck (1991) genoot eerst alleen bekendheid in Vlaanderen, maar sinds een paar jaar groeit haar faam ook in Nederland. Zo sloot ze in 2015 in Utrecht de Nacht van de Poëzie af en debuteerde ze bij uitgeverij De Arbeiderspers met haar veelgeprezen bundel Kameleon, en ook haar tweede, Nachtroer, is daar uitgekomen. Haar poëzie heeft tijd en herlezing nodig om door te komen. Deze extra moeite is het echter waard om laag voor laag haar gedachte te ontdekken. De ik-figuur kent een prominente rol in haar gedichten, net als vrouwelijkheid, identiteit en liefde.
De poëzie in Nachtroer wordt aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven.
Jonathan Griffioen (1987) was finalist van Write Now! 2012 en halvefinalist van de NK Poetry Slam 2015. Zijn gedichten werden gepubliceerd op o.a. De Poëziekrant en Het Liegend Konijn. In november 2015 debuteerde hij met Wijk, waarmee hij genomineerd werd voor de C. Buddingh’-Prijs.
In Gedichten met een mazda 626 staat behalve de mazda 626, de lichamelijk en psychisch slopende zoektocht naar het onbewuste centraal. De verteller krijgt medicatie voorgeschreven die hem ’s nachts wakker houdt. In een van die nachten tussen slapen en waken in ziet de verteller zijn dode vriend Jimmy, een internetdealer, terug. Hij denkt de plek waar Jimmy verblijft te kunnen bereiken door veertig uur wakker te blijven.
De presentatie is in handen van Roger van Boxtel, die de genomineerden zal introduceren en interviewen. Het programma wordt muzikaal omlijst door celliste Martina Hilarides.
De prijs zal worden uitgereikt door wethouder Trijn Jongman van gemeente Steenwijkerland.
De entree is gratis. Villa Rams Woerthe is gelegen aan de Gasthuislaan 2 in Steenwijk. Voor meer informatie: zie jcbloemstichting.nl