Dodenherdenking terug in Giethoorn
“Waarom zijn wij hier alleen”, vroegen de twee klokkenluiders in Giethoorn zich op 4 mei 2019 voor de zoveelste keer af. Drie jaar later is de officiële herdenking in het waterdorp terug van heel lang weggeweest met voor het eerst een stille tocht naar het gloednieuwe monument op de begraafplaats.
De twee klokkenluiders van de protestantse kerk in Noord en een lid van de doopsgezinde kerk in Zuid hebben in 2019 het initiatief genomen om de dodenherdenking terug te laten keren in Giethoorn. “Een prachtidee”, aldus voorzitter Evert van Dijk van ’t Gieters Belang.
De belangstelling voor een officiële herdenking op 4 mei is groot, zo bleek uit een peiling door de vereniging voor dorpsbelangen onder inwoners van Giethoorn en Dwarsgracht. De enquête heeft bovendien duidelijk gemaakt dat de begraafplaats naast de protestantse kerk als meeste geschikte locatie wordt gezien.
Een groep vrijwilligers vanuit verschillende organisaties heeft als Gieters 4 mei-comité de gezamenlijke herdenking opgepakt. In 2020, het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid vierde, zou de officiële herdenking terugkeren in Giethoorn. Vanwege Corona is dat destijds helaas niet doorgegaan.
Vorig jaar is een voorzichtige eerste stap gezet en met een kranslegging zonder publiek stilgestaan bij het overlijden van Jacob Broer, Henri Dijksma, Roelof Drost, Wicher Groen, Klaas Petter, Jan Smit en Frederick Crambo.
In de tussentijd is ook de ontwikkeling van het monument gestart, een kunstwerk van de in Giethoorn wonende kunstenares Hariëtte Verleun. ’t Gieters Belang heeft dit financieel mogelijk gemaakt door Koppengeld beschikbaar te stellen, aangevuld met een extra bijdrage van gemeente Steenwijkerland.
Na twee jaar corona-vertraging is woensdag 4 mei a.s. de eerste officiële herdenking in Giethoorn. Deze begint om 19.05 uur met een stille tocht vanaf De Buuzepolle naar het nieuwe monument op de begraafplaats bij de PKN-kerk aan de Beulakerweg. Verzamelen voor de stille tocht tussen 18.45 en 19.00 uur.
Bij het monument op de begraafplaats is een kranslegging, gevolgd door de Last Post en 2 minuten stilte. Na het Wilhelmus lezen kinderen uit groep 8 van basisschool De Punter een gedicht voor en vertelt Femmie Woltman over de oorlogsgraven op de begraafplaats. Daarna zal de voorzitter Stichting 4 & 5 mei viering Giethoorn – Gerrit Kiekebos – en tevens de kunstenares Hariëtte Verleun het woord nemen.
Tot slot worden tijdens een defilé bloemen gelegd bij het monument en de oorlogsgraven.