Hoe Tsjeljabinsk aan een ramp ontsnapte
Is onze planeet een schietschijf?
Lezing door Jacob Kuiper op 19 januari 2023
Een vallende ster, die heb je vast wel eens gezien; een snel verschietend lichtspoor aan de nachtelijke hemel. Vaak is dit een stofdeeltje dat met grote snelheid vanuit de ruimte de dampkring binnen komt. Het gloeit in een fractie van een seconde en geeft dan een opvallend lichtverschijnsel. Soms is het brokstuk groot genoeg om niet helemaal te verbranden en dan kunnen restanten op aarde terecht komen. Ieder jaar komen er meteorieten neer op diverse plaatsen in de wereld.
Jacob Kuiper, de Steenwijker astronoom, geeft tijdens deze lezing informatie over objecten die de aarde soms als schietschijf gebruiken. Bijvoorbeeld de verblindend heldere vuurbol boven Tsjeljabinsk (stad in de Oeral). Op 15 februari 2013 kwam (onverwacht) een groot steenachtig object de atmosfeer binnen en veroorzaakte een knal en drukgolven. Gevolg: rondvliegend glas, ruim duizend gewonden en schade die tot in de miljoenen liep.
Webcams en (auto)dashcams registreerden deze opmerkelijke gebeurtenis. Een wetenschappelijk onderzoek volgde, waarbij co-auteurs Jacob Kuiper en Läslo Evers de atmosfeercondities langs het traject van de vuurbol onderzochten.
Deze gebeurtenis herinnert de mens aan de kwetsbaarheid van de planeet. Hoe groot is het risico op en kan de planeet worden beschermd tegen kosmische gevaren? Aan de hand van uniek beeldmateriaal presenteert Jacob Kuiper een interessant verslag over deze en andere astronomische gebeurtenissen.
Datum: 19 januari 2023
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Multifunctioneel Centrum De Zuidwester, Gasthuislaan 84, (8331 MZ) Steenwijk.
Toegang: Leden van IVN en KNNV gratis, aan niet-leden wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.
Opgave via:Â voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl