Werkgroep brengt zelf biodiversiteit terug in poel Steenwijkerwold
Afgelopen zaterdag hebben vrijwilligers uit Steenwijkerwold een compleet dichtgegroeide poel tussen Mariënwold en De Beek opgeknapt. De inspanningen van de lokale Werkgroep Houtwallen en Poelen worden dit jaar door de Provincie Overijssel gesubsidieerd met een bedrag van 5000 euro. De vrijwilligers willen graag de handen uit de mouwen steken om samen met grondeigenaren te werken aan het verbeteren van de biodiversiteit en het behoud en terugbrengen van oude landschapselementen.
De poel in het weiland werd ontdaan van een jarenlange wildgroei aan grauwe wilgen. Namens de werkgroep benoemt natuurkenner Theo van de Graaf de details: “Er kwam geen zonlicht meer bij het water, waardoor er nauwelijks andere planten groeiden en de biodiversiteit flink achteruitging. Kikkers, padden en salamanders konden zich niet meer voortplanten en insecten verdwenen.”
Met behulp van materieel van Ronald Pit uit de Basse werd de klus in een dag geklaard. “Nu de bodem weer geleidelijk oploopt”, vervolgt werkgroeplid Frans Damhuis, “zijn er veel verschillende waterdieptes ontstaan. In het diepe deel kunnen kikkers voor de winter wegkruipen in de modder, evenals de larven van libellen en waterkevers. In het ondiepe water kunnen kikkervisjes zich opwarmen. De oevers raken mogelijk weer begroeid met gele lis, grote kattenstaart, watermunt en wateraardbei en libellen kunnen weer hun eitjes afzetten in het water.”
Door het verbeteren van de omstandigheden rond de poel en het aanpassen van de bodem, is weer een open plas ontstaan met straks meer biodiversiteit. “Wie weet komen er zelfs weer enkele kamsalamanders terug. Nog maar enkele tientallen jaren geleden kwamen die wel voor in deze en andere poelen in de omgeving”, aldus Van de Graaf.
Uiterste best doen
De enthousiaste werkgroep in Steenwijkerwold is ontstaan na de Optrommelactie, waaruit de Dorpsvisie Steenwijkerwold voortkwam. Veel Woldigers bleken begaan te zijn met de natuur. Dankzij oude foto’s en de website www.topotijdreis.nl ontdekten ze bovendien dat er veel landschapselementen zijn verdwenen. De leden van de werkgroep willen nu hun ‘uiterste best’ doen om natuur en landschap te behouden of te versterken. Eise Pit, lid van de werkgroep: “We willen graag de overgebleven landschapselementen beschermen en deze weer uitbreiden en aanvullen. We zijn met enkele grondeigenaren in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij kunnen vooral van betekenis zijn voor eigenaren die van de provincie geen subsidie ontvangen voor het onderhouden van landschapselementen. Denk hierbij aan struikgewas of bomen aanplanten, kruidlagen aanbrengen in de akkers of het opschonen of uitdiepen van bestaande poelen.”
Nieuwe houtwal
De provinciale subsidie voor streekeigen landschapsbeheer biedt de werkgroep dit jaar dekking voor scholing en de praktische invulling. Om voor de volgende jaren meer subsidie te kunnen aanvragen, moet er een concreet meerjarenplan komen, waaraan de werkgroep verder werkt. De Gemeente Steenwijkerland heeft de werkgroep ook gevraagd mee te denken over een ontwerp voor de aanleg van een nieuwe houtwal en poel aan De Beek, tussen een weiland en een terrein waar in de toekomst nieuwbouw wordt ontwikkeld. Erik Gijsman, eveneens actief in de werkgroep, stelt tot slot: “Dat is ook een heel mooi project waarin we veel kwijt kunnen. Het zou geweldig zijn als dit plan volgend najaar gerealiseerd kan worden. Het is al met al dankbaar werk en we boeken vooruitgang. Toch zijn we er nog niet. Eigenaren van een poel die opgeschoond moet worden of van een terrein waar landschapselementen verloren zijn gegaan, kunnen contact met ons opnemen. Ook als het je mooi lijkt om een keer te helpen op een klusdag kun je ons bellen via telefoon 06-15064901.”