Samen voor een Gezonde Jeugd: Campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ Gelanceerd in Steenwijkerland
Het Platform Collectieve Preventie Steenwijkerland trapte maandag 4 november samen met wethouder Trijn Jongman en ouders uit Steenwijkerland de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ af met een bijeenkomst op basisschool ’t Puzzelstuk in Tuk. Jongeren in Steenwijkerland drinken gemiddeld al op 13-jarige leeftijd hun eerste glas alcohol, en dat is zorgwekkend. Ouders hebben meer invloed dan ze denken, ook wanneer hun kind nog heel jong is. Het preventieplatform hoopt met deze campagne bij te dragen aan bewustwording en gezonde keuzes in Steenwijkerland.
Een gezonde en veilige omgeving voor Kinderen in Steenwijkerland
In Steenwijkerland streven we naar een gezond, veilig en kansrijk opgroeien voor onze kinderen. Eén van de belangrijkste zorgen binnen onze gemeenschap is het alcohol- en middelengebruik onder jongeren, zo blijkt uit het Gezondheidsbeleid, dat is opgesteld in samenwerking met inwoners, professionals en organisaties. Jacquelien Nijboer, adviseur publieke gezondheid bij GGD IJsselland en voorzitter van het preventieplatform: “Jongeren in Steenwijkerland beginnen met 13 jaar al relatief vroeg met drinken. Dit vroege gebruik vergroot de kans op toekomstige problemen zoals alcoholmisbruik en -verslaving.”
Start van de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ in Steenwijkerland
Op maandag 4 november vond de aftrap plaats van de campagne Zien drinken, doet drinken in Steenwijkerland. De bijeenkomst, gehouden op basisschool ’t Puzzelstuk in Tuk, werd geopend door wethouder Trijn Jongman. Samen met ouders, vertegenwoordigers van het preventieplatform en een preventiewerker van Tactus Verslavingszorg stond de wethouder stil bij het effect van alcoholgebruik in het bijzijn van kinderen. Zien drinken, doet drinken is een landelijke campagne, gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De campagne loopt van 4 t/m 18 november.
Ouders spelen een sleutelrol en hebben meer invloed dan ze denken
Vroeg of laat krijgen alle ouders in het opvoeden te maken met dit onderwerp. En welke keuzes zijn dan het beste voor je kind? Hoe pak je dat aan? Nijboer: “Ouders van tieners denken dat ze weinig invloed hebben op keuzes die hun kind maakt. En ouders van jonge kinderen denken dat het onderwerp nog ver van hun bed is. Maar zij hebben juist meer invloed dan zij denken. Jonge kinderen die hun ouders regelmatig zien drinken, denken positiever over alcohol en beginnen zelf eerder met drinken. En tieners die vroeg beginnen, krijgen later vaker problemen met alcohol. In Steenwijkerland blijkt dat 44% van de tieners alcohol van hun ouders krijgt. Hoewel dit vaak met de beste bedoelingen gebeurt, worden jongeren die thuis al mogen drinken, vaker grotere drinkers. Er is dus veel aan gelegen om bewustwording te stimuleren.”
Met elkaar in gesprek voor een verschuiving van cultuur
Met de campagne hoopt het platform die bewustwording te bevorderen, en een cultuurverandering in Steenwijkerland op gang brengen.
Tijdens de bijeenkomst op 4 november leidde basisschooldirecteur Simone Slager een interactieve quiz, waarbij ouders hun kennis over alcoholgebruik konden testen en vaak verrast werden door de uitkomsten. Slager: “We willen geen regels opleggen, maar met elkaar in gesprek over uitdagingen waar we vroeg of laat allemaal voor komen te staan. We hopen dat dit het begin is van een verschuiving in de cultuur waarin Steenwijkerlandse jongeren later starten met alcohol, en gezondere keuzes kunnen maken.”
Ouderbijeenkomsten in Steenwijkerland
Voor wie meer wil weten, vinden in november ouderbijeenkomsten plaats waar experts van Tactus Verslavingszorg en GGD IJsselland praktische inzichten en tips delen.
- 5 november – Steenwijkerwold/Tuk, locatie: KBS Don Bosco, Steenwijkerwold
- 12 november – Steenwijk (VO, gezamenlijk), locatie: RSG Tromp Meesters, Lijsterbesstraat
- 14 november – Steenwijk, School B
- 19 november – Wanneperveen/Giethoorn, locatie: De Lisdodde Wanneperveen
Platform Collectieve Preventie Steenwijkerland
Het Platform Collectieve Preventie Steenwijkerland is een samenwerking van Gemeente Steenwijkerland, JGZ GGD IJsselland, Sociaal Werk De Kop, voortgezet onderwijs, basisscholen en kinderopvangorganisaties in Steenwijkerland. Gezamenlijk kiezen we thema’s die preventieve aandacht verdienen in onze gemeente.