Feestelijke opening nieuw voedselbosje bij Kindcentrum Immanuel
Op maandag openden de leerlingen van Kindcentrum Immanuel in Steenwijkerwold, samen met wethouder Marcel Scheringa, het tweede voedselbosje in Steenwijkerland. In het voedselbosje groeien meer dan 30 verschillende soorten planten. Zoals vruchten, maar ook eetbare bloemen en bladeren. Wethouder Scheringa: “Ik ben blij met dit initiatief en onderschrijf van harte het belang van vergroening in de speelomgeving van kinderen. Daar werken wij als gemeente graag aan mee.”
Lekker en leerzaam
Een voedselbosje is een klein bosje dat op en rondom schoolpleinen en bij BSO’s wordt aangelegd. Hier groeien zo’n 30 verschillende soorten planten waar je van kunt eten. “Door een voedselbosje op of rondom het schoolplein leren kinderen op een uitdagende en praktische manier hoe voedsel groeit” legt Thea Peters, coördinator educatie bij Nationaal Park Weerribben-Wieden uit. “Zij leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor henzelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar ook eetbare bloemen en bladeren. Ook op langere termijn hebben voedselbosjes een positieve impact op kinderen. Zowel op educatief als gezondheidsvlak. Groen op het plein helpt ook de gezonde ontwikkeling van kinderen. Op lichamelijk, sociaal, emotioneel, verstandelijke én ethisch vlak. Bovendien draagt het bij aan kennis over en een band met de natuur.”
Positieve impact op lange termijn
Bij het Dalton Kindcentrum de Markesteen in Zwolle, waar in 2022 een bosje werd aangeplant op het schoolplein, merken de docenten dat ook. “Het bosje wordt vooral onderhouden door kinderen uit groep 7, onder leiding van mijzelf en een aantal ouders” vertelt directeur Jorien Griffioen. “De kennis van de kinderen over planten en natuur is hierdoor flink gegroeid. De kinderen verwonderen zich over het groeien van voedsel en de smaken die ze kunnen oogsten. Ze zijn zeer gemotiveerd om van alles te proeven. Ook heeft het hun bewustzijn over duurzaamheid en voeding gestimuleerd.” Het voedselbosje fungeert daarnaast voor sommige kinderen een fijne uitvalbasis om even tot rust te komen. Griffioen: “In het bosje mogen maar 4 kinderen tegelijkertijd zijn en spelen mag er niet. Daarom zoeken kinderen die wat stiller zijn of behoefte hebben aan rust deze plek graag op. Ze kunnen hier even ontprikkelen.”
Ecologische en maatschappelijke werking
Een voedselbosje draagt verder bij aan de biodiversiteit door een gevarieerde, natuurlijke omgeving te creëren, die voedsel, beschutting en leefruimte biedt aan verschillende soorten dieren. Nectarrijke planten die hier van nature voorkomen, trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan. Terwijl bodembedekkers en takkenhopen insecten, zoals lieveheersbeestjes en pissebedden huisvesten. Deze insecten zijn op hun beurt voedsel voor vogels. Struiken en bomen zijn nest- en schuilplaatsen. Kleine zoogdieren, amfibieën en bodemorganismen profiteren van beschutte plekken en een gezonde bodem vol organisch materiaal. Als het voedselbosje een waterbron heeft, trekt dit nog meer dieren, zoals kikkers en vogels aan.
Het 1e voedselbosje van Steenwijkerland werd in 2024 geopend bij Kindcentrum Het Kompas in Steenwijk. Het aanleggen van voedselbosjes en meer groen in Steenwijkerland past bij de doelen van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zij werkt aan meer groen, leefbaarheid en brede welvaart en duurzame economie. De coördinatie was in handen van IVN Natuureducatie. Het voedselbosje werd financieel mogelijk gemaakt door Wavin en de gemeente Steenwijkerland.