Geen Kattegat Festival in 2025
2025 is het jaar dat er geen Kattegat Festival meer plaats zal vinden aan de Oostzeelaan in Zwolle. Dit laat Stichting Woelwater, de stichting achter het succesvolle Kattegat Festival en Kattegat Sessies, in goed overleg met het organiserende comité met pijn in het hart weten. Het aanstaande einde van de huidige locatie valt helaas niet te combineren met het organiseren van een driedaags festival.
Het was al geruime tijd bekend dat Kattegat met zo’n 40 containerwoningen en 7 studio’s en flexwerkplekken voor makers en cultureel ondernemers als plek om te wonen en werken moest vertrekken. Dit om ruimte te geven aan de verdere ontwikkeling van de Spoorzone. De kleurrijke bewoning aan de Oostzeelaan verdwijnt dan ook uit het straatbeeld en daarmee ook als festivallocatie.
Kattegat is in zijn huidige vorm bovenal een community van mensen; het heeft mensen uit Zwolle en omgeving met elkaar verbonden. Het is een plek waar iedereen zich vrij en gezien voelt, dwars door subculturen en generaties heen. Daarom zal Stichting Woelwater zich richten op het ontwikkelen van een nieuwe broedplaats. Want, zonder broedplaats geen community en zonder community geen festival.
Kattegat Festival begon in 2018 als een ‘huisfeest’ van bewoners en groeide in de loop der jaren uit tot een driedaags festival voor de hele stad. Daarmee heeft Kattegat letterlijk kleur gegeven aan de Spoorzone. Wij hopen dat deze legacy dan ook wordt voortgezet in deze nieuwe wijk.
De laatste editie in 2024 is door meer dan 7.000 mensen bezocht. Overdag waren dit gezinnen met kinderen, ‘s avonds kwamen jong en oud, van punk tot gabber, van skater tot rocker met elkaar samen. De uiteenlopende programmering bestond uit muziek, theater, beeldende kunst, workshops, een markt en natuurlijk kon er ook lekker gegeten worden. Dit alles met aandacht voor lokaal en regionaal talent en met vernieuwingen op het gebied van duurzaamheid, met onder andere een afwasstation en draagbare asbakken om mee te nemen. Het festival kon afgelopen jaren niet georganiseerd worden zonder de inzet en betrokkenheid van honderden vrijwilligers. De Kattegat-community is nog springlevend en wij zijn er dan ook van overtuigd dat Kattegat op een gegeven moment zijn kop weer opsteekt