Slospraat zaterdag 23 januari 2016
Een visieloos college
De politieke gast in het programma Kopwijzer van RTV SLOS was Martijn Ensing fractielid van de Christelijke Partij Burgerbelangen. Met ingang van 8 december 2015 heeft hij, voor een periode van zestien weken, de zieke Joop Stam vervangen. Zo nodig kan die vervangingsperiode met nog twee keer zestien weken worden verlengd. Na verloop van die achtenveertig weken moet een nieuwe beslissing worden genomen over de invulling het raadslidmaatschap. Voordat de uit Kuinre afkomstige Ensing de stap naar het raadlidmaatschap maakte was hij voor de CPB burgerraadslid. Zijn benoeming als burgerraadslid en plaatsvervangend raadslid vond hij in die zin van belang omdat daardoor zijn woonplaats Kuinre politiek meer betrokken zou worden bij Steenwijkerland. Nu is het nog zo, dat Kuinre voornamelijk gericht is op Wolvega en Emmeloord.
De voorzitter van de Stichting Vestingstad Wirt Groen blikte terug op de behandeling van het agendapunt over de Integrale Visie Binnenstad tijdens de afgelopen politieke markt. Waar het volgens hem voornamelijk aan ontbreekt is een eigen visie van het college. De gemeente leunt achterover, in plaats van in zaken, die over de openbare ruimte gaan betrokkenheid te tonen en de regie te voeren.
Martine de Boer vertelde over de afronding van het gemeentelijk project ‘Vele Handen’, dat afgelopen vrijdag op feestelijke wijze door wethouder Wagteveld werd afgesloten. Hij dook daarvoor in zijn eigen digitale familiearchieven om vast te stellen dat zijn grootvader drogist was geweest. Martine vertelde, dat in een periode van nog geen jaar 48.000 scans zijn ingevoerd door enthousiaste vrijwilligers.
Dirk van Dort, docent aan het RSG, vertelde over de internationale week voor leerlingen van 4 HAVO en 4 VWO die deze week wordt gehouden in het kader van de Europese Leerroute.
Patricia de Geus organiseert samen met Colin Kist en André Wagensveld een weerbaarheidstraining voor kinderen. Het doel is om in totaal acht trainingen kinderen van 8 tot 14 jaar zelfbewuster te maken.
Nel Kleiker, vrijwilliger van het eerste uur van de Gehandicapten- en Ouderensoos in De Klincke vertelde enthousiast over het project ‘Nooit te oud om te spelen’ dat ze dankzij een bijdrage van € 1250,= van het Oranjefonds kunnen opstarten. Naast natuurlijk de vele andere activiteiten die worden georganiseerd. Zo zijn ze onlangs begonnen met het gezamenlijk koken en eten. Deze activiteit wordt in het nieuwe seizoen vaker ingezet. Nu beperkt zich dat nog tot ongeveer eens per maand.