We deden het niet goed door Hans Bogers
De hectiek, die mijn leven de laatste tijd beheerst heeft mij het rustig nadenken welhaast onmogelijk is gemaakt. Met alle gevolgen van dien. Zo had ik voor van daag wel een onderwerp met bijbehorende titel bedacht, maar bij het uitschrijven daarvan bekroop mij toch de gedachte, dat het niet zo boeiend was en daarnaast ook moeilijk te verwoorden. Een dikke streep erdoor dus. Maar de titel bleef nog even staan, want ik bedacht mij, dat zo’n vlag wel meerdere ladingen zou kunnen dekken. En met die vlag in mijn achterhoofd, liep ik nog even alle gebeurtenissen langs, die mij en waarschijnlijk nog heel wat andere Steenwijkerlandigers de laatste tijd hebben bezig gehouden. En dat waren er best wel veel moet ik zeggen. Maar het meest heb ik de laatste tijd toch gedacht aan het zogenaamde Zwarte Pieten. En nou heb ik altijd gedacht, dat dat een medewerker was van Sinterklaas en dat de belangrijkste Zwarte Piet, een meesterknecht werd genoemd, die ook in het wielrennen een belangrijke, ja zelfs onmisbare rol speelde.
Blijkt het een eenvoudig kaartspelletje te zijn, dat heel goed door kinderen te spelen is. Het spel kent maar één winnaar en dat is de verliezer. Die winnaar annex verliezer is degene, die als laatste de Schoppen Boer in handen heeft. En omdat heel veel boeren in vroeger Piet heetten, met schoppen hun akkers bewerkten en daarom bijna altijd zwarte handen hadden, werd de Schoppen Boer ook wel Zwarte Piet genoemd. Wie dus de Zwarte Piet kreeg toegespeeld, had in werkelijkheid de Schoppen Boer in handen.
Maar de tijden veranderen en daarmee de inzichten, de definities, de waarden en de normen. En we praten al lang niet meer over boeren, maar over agrariërs en de schoppen zijn allang niet meer zwart van kleur.
Nu heeft de regering een commissie in het leven geroepen, die als taak heeft alle spelen, te beginnen met de kaartspelletjes, tegen het licht te houden en ze zodanig te vervormen, dat ze in het huidige tijdsgewricht nog met goed fatsoen en krenkingloos gespeeld kunnen worden. Het Zwarte Pieten zal na een gedegen onderzoek dan waarschijnlijk witwassen gaan heten, omdat de zogenaamde kleuren van de regenboog teveel zullen herinneren aan zoiets verachtelijks als een religie, waardoor weer teveel mensen beschadigd zullen worden. Misschien moet de oplossing voor dit probleem gezocht worden in een neutrale kleurspoeling. In dat geval zou het spel kleurlozen gaan heten. Maar daar wordt vast en zeker nog over nagedacht.
Het spel zal bestaan uit 56 ongekleurde kaarten (ook het woord wit mag hier niet meer gebruikt worden) en degene, die een ongekleurde kaart in handen heeft, is de verliezer en daarmee de winnaar.
En met dit prachtige herontwikkelde kaartspel nemen we afscheid van ons kleurrijke verleden, want toen deden we het niet goed.